Miten suoritin 30 päivän minimalismi haasteen?

Kirjoitin Kesäkuun alussa tänne blogiin miten päätin ottaa Kesäkuun ajaksi minimalismihaasteen vastaan. Haasteen ideana oli yksinkertaisuudessaan poistaa kotoa ensimmäisenä päivänä yksi tavara, toisena kaksi ja kolmantena kolme taravaa, kunnes kolmantenakymmenentenä päivänä kodista poistuu 30 tavaraa. Kuukauden aikana siis “minimimäärä” haasteen suorittamiseen olisi näin 465 tavaraa. Itse onnistuin poistamaan jopa 566 tavaraa mikä on aivan mieletön määrä! Olen tuon haasteen loputtua jatkanut pienissä määrin tavaroista luopumista ja on kyllä tuntunut erittäin hyvältä.

Parasta haasteen aikana oli se, miten inspiroin myös ihmisiä minun ympärilläni tarttumaan haasteeseen. Ei ehkä samalla tavalla, mutta edes se että joku aloittaa tavaroiden karsimisen minun instastoorien inspiroimina, tuntuu todella hyvältä!

Aloin siis päivittämään haasteen etenemistä mun instastooreissa sillon kuin sitä tein. En siis pystynyt kirjaimellisesti noudattamaan ohjeita koska tein haastetta suurissa erissä enkä joka päivä. Siitä huolimatta sain haasteen pakettiin.

Sain palautetta siitä että heitin kirjeitä ja laskuja pois “50 tavaran edestä” ja se oli kuulemma kovin hauska juttu ja rivien välistä luettuna ei ilmeisesti tainnut kelvata kommentoijalle. Ideana haasteessa ei siis todellakaan ole poistaa vain konkreettisia esineitä tai tarpeettomia tuotteita. Täysin yhtälailla paperiroska ja laskut sekä lehdet kuuluvat tähän haasteeseen, koska nehän poistuvat haasteen tavoitteen mukaisesti sinun kodistasi. Älä siis anna kommenttien lannistaa, mikäli aiot itsekkin tarttua haasteeseen. Jokainen sinulle tarpeeton asia on osa haastetta.

Tärkein asia tavaroinen poistamisessa on se, ettei kerro perheelleen mitä on heittämässä pois. Näin kukaan ei voi kiinnostua tavaroista ja tavarat eivät vain vaihda omistajaa. Tämä tulee helpottamaan projektiasi paljon.

Marie Kondo

Haasteen aikana mulle tuli vastaan useita minulle rakkaita tavaroita joita en niihin liittyvän tarinan vuoksi kyennyt hävittämään vaan siirsin ne kylmästi kaikki säilöön enkä edes hakinnut niiden läpikäymistä. Tällaiset “sentimental” -tavarat tulee Konmarituksen aikanakin käydä läpi viimeiseksi joten tässäkin haasteessa päätin siirtää ne syrjään.

Olen myös kuukauden aikana silmäillyt Marie Kondon Iloa säkenöivä järjestys sekä Siivouksen elämänmullistava taika -kirjoja. Myös se miten olen saanut pöytäpinnoilta tavaroita mahtumaan lipastoihin ja kaappeihin ja miten paljon olen tavaraa oikeasti hävittänyt kotoani on tuntunut huikealta saavutukselta. Tottakai tällä hetkellä nyt kaikki paikat ovat täynnä kaikkea, mutta olen saanut kotini siistiksi mikä on ollut ensimmäinen asia tässä projektissa minkä olen halunnut suorittaa. Seuraavaksi siis alan käymään laatikoita läpi uudelleen ja ehkä sinnekkin vielä sitten joku päivä järjestyisi tyhjää tilaa.

Jos sinä siellä edes yhtään olet harkinnut tavaroista luopumista niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan 30 day minimalism challengea. Asiasta googlaamalla lisää saat varmasti lisää tietoa aiheesta ja mistä tavaroista muut ihmiset ovat haasteen aikana luopuneet. Vaikka olisit juuri se ihminen joka ei ole koskaan oppinut tavaroista luopumista niin tämän haasteen avulla pääset varmasti vauhtiin. Muista pitää mielessä kaksi tärkeää kysymystä: Milloin olen viimeksi käyttänyt tätä? Tai Tuottaako tämä tavara minulle iloa? Jos vastaat ensimmäiseen kysymykseen ettet ole käyttänyt yli vuoteen, suosittelen harkitsemaan sen hävittämistä. Ja jos vastaat kysymykseen numero kaksi ettei tuote tuota sinulle iloa, niin silloin se on selvä peli ja poistat sen kodistasi.

Pyydän kuitenkin kaikkia niitä ihmisiä jotka innostuvat tavaroiden läpikäynnistä muistamaan yhden yleisen ja ison muistisäännön. Mikäli tuotetta ei voi lahjoittaa esimerkiksi SPR Kontissa tai myydä kirpparilla, muista hävittää tuote vastuullisesti! Esimerkiksi kynsilakka on aina erittäin hyvä esimerkki. Kynsilakka on vaarallista jätettä ja kaikki vanhat kynsilakat tulisi kierrättää vaarallisena jätteenä lähimmässä kierrätyskeskuksessa. Älkää missään nimessä heittäkö niitä sekajätteeseen, koska sinne ne eivät kuulu. Nähkää se pieni vaiva ja kierrättäkää ne oikein.

Vanhat meikit voi heittää sekajätteeseen sekä pienet määrät tekstiilejä ja vaikka esimerkiksi tyynyjä. Jos teillä kuitenkin on esimerkiksi suuria määriä tekstiilejä, otattehan selvää oikeasta kierrätystavasta paikallisen jätteenkierrätys firman nettisivuilta. Turussa ja lähikunnissa asuvat voivat tutustua Lounais-Suomen jätehuoltoon ja sen neuvoihin kierrätyksen suhteen.

Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti ja kommentoi ihmeessä alas oletko kiinnostunut aloittamaan haasteen vai oletko kenties sen jo suorittanut? Otan mielelläni vastaan myös kokemuksia Konmarituksesta joka on yhtälailla tällä hetkellä lähellä sydäntäni ja ajankontainen asia.